Project: Woonhuis te Elahuizen

Opdrachtgever: particulier

Aannemer: Konst te Bakhuizen

realisatie: 2006

Omschrijving:

Deze opdrachtgever had al jaren een vakantiehuis aan het Heegermeer in Friesland. De plek, de omgeving, het water, alles gaf hun het gevoel van rust en ruimte. Tegen het naderen van de tijd dat ze zouden stoppen met werken was het duidelijk dat ze definitief in Friesland zouden gaan wonen. Een kavel werd gevonden, natuurlijk aan het water, met uitzicht op het Heegermeer, in Elahuizen. Een klein dorp in het Friese Meren gebied.

Het programma van eisen was vooral gericht op het uitzicht en de belevingswereld
rondom de kavel. Aan de ene zijde het Heegermeer en achter het huis een uitloper hiervan, waar de zeilboot kon worden aangelegd. Omdat aan de overzijde in de toekomst ook gebouwd gaat worden, werd de zichtplek naar het meer op de 1e verdieping gesitueerd (de winterkamer), met toegang naar het dakterras.
Beneden kwam veel ruimte voor het slapen wonen en eten.

De entree bevindt zich tussen de twee schijven, die het pand doorsnijden en voor de indeling zorgen. Boven de entree bevindt zich de werkplek.
Het materiaal van het huis is zorgvuldig gekozen in het landschap, de red ceder delen zullen naar grijs verkleuren. Het grote dak bevat sedum planten, waardoor het geheel opgaat in de groene omgeving. Het huwelijk van het grote dak en het blok dat er onder geschoven is, maakt dat het huis niet in een keer is te overzien en geeft de bezoeker veel onverwachte zichtpunten.
De kelder onder het huis is echter alleen bestemd voor de opdrachtgever waar hij zorgvuldig de wijnen bewaard voor zwoele zomeravonden.